About Dwight.

Soul, Funk & EW&F.

Muziek is essentieel in Dwight’s jeugd. Hij experimenteert met piano en drums, maar vindt zijn passie niet tot een familieavond in Groningen. Daar, terwijl hij ritmisch op zijn benen trommelt, adviseert oom Maurits Hitijahubessy, een uitstekende jazzgitarist, hem om conga’s te kopen. Dwight volgt dit advies en dompelt zich onder in soul en funk, met een grote voorliefde voor Earth Wind & Fire – dé beste band op aarde – én Santana. Hij neemt lessen bij Eddie Conard, leert heel veel, maar kiest uiteindelijk ervoor diens unieke techniek niet volledig over te nemen.

“Percussie kent een rijke traditie en fundament die je moet begrijpen, waarna je er je eigen draai aan geeft!”

Na Eddie’s lessen volgt Dwight een tijdje onderwijs bij Nippy Noya en deed een voorbereidend jaar aan het conservatorium in Hilversum bij Steve Boston. Ondanks een succesvolle auditie, worstelde hij met theorie en solfège. Hij probeerde dit bij te benen ondertussen regelmatig optredend met Rosa King en drummend met Oscar Kraal, Isabella Proszkowski en Olaf Keus. Die ervaring was voor Dwight een waardevolle leerschool.

From the Press.

In Slagwerkkrant 233 (jan-feb 2023) lees je een interview met Dwight Muskita, waarin hij onder meer vertelt hoe hij mocht invallen als percussionist van Diana Ross tijdens haar tour in Europa en de VS. Hij vertelt ook over zijn speciale vriendschap met vaste percussionist van La Ross, Ron Powell. LEES MEER

Ron Powell en Stevie Wonder.

In 2018 nam Dwight Muskita met percussionist Ron Powell het duo-album ‘Afro-Moluccan’ op, een percussie-gedreven album met gastmuzikanten zoals drummers Nat Scott en Remco van der Stais, bassist Alphonso Johnson, en saxofonisten Kenny G en Eric Marienthal. Ze schreven de tracks spontaan, reagerend op elkaars spel. Opvallend is ‘Gandong’, een Moluks nummer waar Dwight de tifa, een traditionele trommel, bespeelt. Deze ervaring bouwde voort op zijn optredens met het World Percussion Ensemble tijdens Stevie Wonder’s tournee in 2010, inclusief het North Sea Jazz festival. Ze improviseerden rond nummers als ‘Another Star’, waarbij Dwight en de groep een prominente rol hadden en daarna meespeelden met de rest van de set.

“We hadden zeven of acht drummers onder meer conga’s en timbales uit Cuba, een djembéspeler uit Senegal, en ik met mijn Molukse tifa.”

De samenwerking met Stevie Wonder ontstond na een optreden op de LP-party bij de NAMM show, waar Dwight speelde met Stevie’s drummer Munyungo Jackson en percussionist Ron Powell. Dit leidde tot een hechte vriendschap. Tijdens de NAMM in januari verblijf Dwight vaak een paar dagen bij Ron in Los Angeles om de hele dag door te jammen.

Translate »